Sign in to follow this  
Followers 0
  • entries
    21
  • comments
    97
  • views
    21,849

About this blog

Ole Jakobs grillblogg

Entries in this blog

olela

Vietnamesisk svinefilet

Det har blitt lenge mellom bloggene i det siste, men skal forsøke å komme i en bedre stim...

Månedens råvare er jo svin med asiatisk twist, så det er det bare å hoppe u ti det.

For en tid tilbake siden ble jeg tipset av en kollega om en oppskrift på "vietnamesisk grillsaus". Den skulle visst være meget bra, og jeg måtte jo prøve dette.

Her er ingrediensene: 

Olje, sweet chili, soya, stir-fry, umami, red pork spice og hvitløk.

DSC09672.thumb.JPG.ab6b0d3f100474086f95c

Brukte en indrefilet av svin som fikk ligge et par timer i sausen.

Så en ca 45 minutter på grillen. Pga mye regn ble det gasset i dag...

DSC09677.thumb.JPG.d13b00a8fb6b4b09d1114

Servert med wokede grønnsaker, ris og mais.

DSC09684.thumb.JPG.74290fb9e0869a78e421c

Dette ble faktisk veldig bra! Kanskje litt for mye salt etter min smak, men de andre syntes det var veldig bra. Når til og med ungene tok opptil flere biter må det jo regnes som en suksess... Sånn er det i alle fall her i huset ;)

 

olela


Måtte prøve meg på fillegris/pulled pork på den nye grillen.

 

Hadde to nakker på litt over 2kg som ble tint opp for anledningen. Den ene med en rub jeg hadde glømt at jeg hadde stående, den andre med Bergbys grove sennep.

 

blogentry-1-0-08754600-1400438108_thumb.

 

Disse ble plassert på grillen ca 17.30 på lørdagen.

blogentry-1-0-71831100-1400438113_thumb.

 

blogentry-1-0-93466600-1400438116_thumb.

 

På kvelden varierte temperaturen mellom 103 og 119. Men etterhvert stabiliserte den seg på 113-114, og jeg gikk til sengs. Våknet ved 04.00 tiden, og da var temperaturen på 111 grader. Perfekt tenkte jeg og sov videre. Klokka 06.00 ville lillegutt opp, og da jeg kikket på termometeret viste det 127 grader... Det var litt av ett byks syntes jeg?? Den sank raskt ned mot 120 igjen, men er det noen som vet hva slike svingninger kan komme av?

 

Uansett... Kjøttet var allerede nådd ønsket temperatur, så etter å få kledd på meg å mini tok jeg kjøttet av grillen.

Her er iGrill-loggen fra nattens grillings ;)

iGrill 5-18-14 6:29 AM.pdf

 

blogentry-1-0-95958500-1400438120_thumb.

 

Klokka var jo forholdsvis tidlig, så det er nok ikke noen overraskelse at dette ikke ble spist umiddelbart. Pakket nakkene godt ned i alu-folie, og la det i en kjølebag.

 

Ved 15-tiden var det på tide å spise. Nakkene ble revet, og maten var servert.

 

blogentry-1-0-62288800-1400438124_thumb.

blogentry-1-0-66092600-1400438128_thumb.

 

blogentry-1-0-59221600-1400438131_thumb.

 

Dette er alltid god mat...

 

MEN, jeg syntes faktisk de ble litt tørre. Jeg vet ikke om de lå for lenge på maks temperatur (særlig den ene lå lenge på 96-97 grader, men jeg syntes ikke den andre var noe særlig saftigere eller) eller om de lå for lenge før jeg spiste dem?

Da jeg tok de av grillen virket de meget saftige, så jeg innbiller meg at det er noe som skjedde i etterkant som har gjort det.

 

Før vi skulle spise la jeg nakkene på ca 50 grader i stekeovnen i ett par timer, slik at de ikke skulle bli for kalde. De var fortsatt pakket inn i alu-folien.

Så totalt gikk det ca 9 timer fra jeg tok de av grillen til de ble spist. Jeg hadde regnet med at nakkene trengte mye lengre tid enn 13 timer, så timingen ble ikke helt som jeg hadde håpet.

 

Noen som har noen ide om hva som kan ha skjedd, eller hva som kan være grunnen??

Jeg har fått ett tips om at nakkene kanskje var litt for små, og at de burde være minimum 2,5 kg for at det skal bli skikkelig.

 

Tips mottas med takk :)

olela

Bacon, bacon, bacon

blog-0081906001397757752.jpgMinstemann i heimen fylte nylig 1 år, og vi hadde besøk av familie fra Oslo.

Det har blitt en vane at far i huset ordner grillmat hver gang vi har besøk, og denne gangen var intet unntak.

Tidligere har jeg ofte laget svinefilet fylt med krydderost, og surret i bacon. Knallgod mat, og jeg så ingen grunn til å droppe dette denne gangen eller. :)

Men vi måtte jo ha mer mat enn som så, og denne gangen tok jeg endelig for meg Bacon Explotion. Har lest så mye positivt om denne at jeg nesten er flau over å ikke ha gjort det før.

Fulgte oppskriften herfra: http://bbqpitboys.com/recipes/bacon-bomb-explosion

Her er alt klart til å rulles sammen for så å rulles i bacon. Løk, paprika, bacon, ost og rub-krydder på toppen av ca 800g med svinekjøttdeig (av den "tunge" typen ;) )

blogentry-1-0-88737300-1397757942_thumb.

Her begge to på grillen:

blogentry-1-0-15563200-1397758031_thumb.

Ferdige og klare for servering. Smurte på Sweet Baby Rays BBQ saus ett par ganger den siste halvtimen.

blogentry-1-0-93272300-1397758113_thumb.

Servert!

blogentry-1-0-87358000-1397758294_thumb.

Jeg må ærlig innrømme at jeg ble litt skuffet over Bacon Explotion. For all del var den god, men det ble litt for mye farse-preg over det hele etter min smak.

-og kanskje litt for mye løk... Men det er tydeligvis forskjell på smaksløkene til folk, for gjestene syntes den var bedre enn svinefileten... :)

olela

Tjelknøl

blog-0584002001389124448.jpgBle tipset om denne raringen av en kollega av meg på jobb. Jeg hadde aldri hørt om det før, men syntes det hørtes veldig spennende ut.

Denne retten var egentlig tiltenkt som ett av mine bidrag på julestafetten 2011, men måtte til slutt vike plass for

Tjelknøl, eller telehiv som det også kalles, går ut å legge en frossen elgstek på veldig lav varme over lang tid.

Etter å ha lest meg litt opp om denne raringen, fant jeg ut at det bare var å glemme kullgrillen. Jeg tror ikke jeg hadde klart å få lav nok temperatur over hele grillperioden, så da falt valget på gassgrillen. I følge de som hadde gjort dette før, burde temperaturen ligge på 75-90 grader, og det ville ta ca 12 timer fra man startet til kjøttet var passe gjennomstekt og haddeen kjernetemperatur på 65 grader.

Så jeg satt i gang... Selv om jeg har elgstek i fryseren fra før, valgte jeg å kjøpe inn ei ny ei. Det beste er ei stek som er så jevn som mulig, slik at kjøttet blir mest mulig likt stekt hele vegen.

Kjøpte derfor inn ei stek på ca 1,5kg fra Smedstuen Gård.

blogentry-1-0-40663100-1389124267.jpg

Tok steika rett ut fra posen og la den bånntælet på grillen. Da var klokken ca 23.15 lørdag kveld.

blogentry-1-0-92968400-1389124267.jpg

På grillen hadde jeg kun ett bluss tent, og det sto på minst mulig varme. Etter en tid stabiliserte temperaturen i grillen seg på 77 grader. Dette var jo helt etter boka, så jeg stilte inn øvre og nedre temperaturalarm på termometeret -og gikk til sengs.

Det gikk ingen alarm om natta, så da hadde i alle fall temperaturen holdt seg mellom 70 og 90 grader hele tiden.

Neste morgen, ca 07.30, var jeg oppe igjen og sjekket til grillen. Da var steika helt tint, og jeg satt en temperaturprobe i den også. Temperaturen i kjøttet viste da ca 50 grader. Temperaturen på kjøttet steg ganske raskt videre opp til 55-57 grader, men der stoppet det nesten opp. Først 12.30 på dagen nådde kjøttet de ønskelige 65 gradene.

blogentry-1-0-50426900-1389124268_thumb.

Som en ser her, viser termometeret her 87 grader i grillen. Grillen ble gradvis varmere og varmere ettersom sola tittet frem i finværet.

Tok kjøttet av grillen, og la det i ei lake jeg hadde laget på forhånd. Laken ble kokt og besto av: Vann, sukker, pepper, balsamico, einerbær, koriander, salt, laurbærblad og løk.

blogentry-1-0-34412200-1389124270.jpg

Her er kjøttet før det legges i laken. Legg merke til hvor lite kjøttsaft steika har mistet. Maks 1 dl tilsammen.

blogentry-1-0-02196600-1389124273.jpg

La så kjøttet i 3stk brødposer, og helte den kokvarme laken over. Lot dette så ligge i ca 4 timer før kjøttet var klart til servering.

Noen lar også laken bli kald før de legger kjøttet nedi. Men jeg valgte altså å bruke varm lake.

blogentry-1-0-86513600-1389124275.jpg

Tok steika ut av posen med laken, og slik så det ut før jeg begynte å skjære i den. Etter 4 timer i lake, holdt steka ca 40 grader. Ikke akkuratt glodvarm, men varmen får eller komme fra poteter og saus.

blogentry-1-0-43900400-1389124276.jpg

Og her er etter oppdelingen... Må si jeg var veldig fornøyd med fargen på kjøttet.

blogentry-1-0-62146600-1389124348.jpg

Skar også opp en del potetbåter som også ble lagt på grillen. Disse fikk først litt olje på seg, før litt salt pepper og paprika.

Av grønnskaer ble det servert kokt (!?) blomkål, brokkoli, erter og gulerøtter.

Så lenge det ikke ble noe kraft fra stekingen av kjøttet, tok jeg til takke med "trimmet" posesaus. Hadde en pose med "Jeger saus" liggende. Stekte også opp sopp og bacon som jeg kokte opp sausen med. Dette ble faktisk overraskende bra, og passet godt til maten.

blogentry-1-0-05300300-1389124349_thumb.

Folket koser seg... Heldigvis! :)

blogentry-1-0-63275400-1389124349.jpg

Kjøttet var utrolig mørt. Det smeltet nesten på tungen, og det frister veldig til gjenntagelse!

olela

Chicken lollipop

blog-0770147001388518648.jpgPuh... I siste liten igjen. Denne gangen planla jeg å ta for meg månendens råvare i god tid, men du verden å tiden flyr.

Jaja... Fikk da grillet kyllingvingene mine 1 dag før fristen ;)

For en tid tilbake var det en liten fugl fra vestlandet som tipset meg om chicken lollipop. Kyllingvinger som ser ut som kjærlighet på pinne... Fiffig sak, og jeg MÅTTE jo selvfølgelig prøve.

Dette er selvfølgelig en grill-tilpasset utgave av det som vanligvis blir kalt chicken lollipop.

Her ingrediensene til dagens kosemat. Kyllingvinger, BBQ saus og bacon.

blogentry-1-0-37485700-1388517798_thumb.

En MÅ bli imponert over dette. 8 vinger på til sammen 538g. DET er store vinger det!

blogentry-1-0-71359700-1388517803_thumb.

Vingene ble flådd og deretter vrengt. Det minste beinet i vingen ble også fjernet.

blogentry-1-0-98754800-1388517808_thumb.

Surret med bacon:

blogentry-1-0-81802300-1388517813_thumb.

Klare på grillen...

Jeg hadde faktisk planlagt å ta dette på Performeren, og hadde faktisk gjort den helt klar dagen i forveien. Men vind og regn gjorde at det ble gasset denne gangen dessverre...

blogentry-1-0-29985300-1388517819_thumb.

Ferdig:

blogentry-1-0-42041700-1388517825_thumb.

Servert:

blogentry-1-0-99094400-1388517830_thumb.

Skikkelig bra dette. En stor bit, og hele vingen er spist opp. Smakte godt også, det blir jo aldri feil med bacon og BBQ saus.

Baconet kunne med fordel blitt grillet litt mindre, men det får jeg eventuelt passe bedre på neste gang :)

Kunne også lagt aluminiumsfolie rundt "håndtakene", slik at det ikke ser så brent ut der. Men det er kun for det kosmetiske.

Om det er verdt tiden og arbeidet med å lage lollipop?? Veeel, kommer ikke å gjøre dette hver gang jeg skal ha vinger, men artig å ha testet. -Alltid gøy å prøve noe nytt...

olela

Okseribbe

blog-0622547001385844180.jpgRibbe kan være så mangt, og i månedens råvare var det ikke spesifisert at det MÅTTE være av svin.

RIngte derfor til Brødrene Brubakken i Kragerø for å høre om de hadde okseribbe liggende. -Og det hadde de. Det er vel dette de vanligvis kaller bibringe, for det var i alle fall det det sto på merkelappen.

Kjøttet ble bare renskåret litt for å få bort det meste av fettet som lå oppå kjøttet. Krydre bare lett med en passende kryddermix, og la kjøtet på grillen.

La kjøttet på grillen klokka 9 om morgenen, og lot det ligge på til ca klokka 15.00. Temperatur på grillen lå på ca 115 grader hele tiden. Hadde også på litt hickory chunks i begynnelsen av grillingen.

Ett godt stykke kjøtt på 3.3kg dette her.

Sammenlignet med svin, vil jeg vel kalle dette ei "familieribbe"!? Både det som tilsvarer tynnribbe og svinekammen så til å være på plass.

blogentry-1-0-31842000-1385842930_thumb.

Flott grillvær:

blogentry-1-0-36961100-1385842936_thumb.

Noe av tilbehøret, poteter og mais. Tilberedt på "gassern"...

blogentry-1-0-48241000-1385842941_thumb.

Kjøttet begynner å se bra ut. Ganske stort stykke kjøtt dette. Var på forhånd litt bekymret for hvordan det ville gå med plasseringen på grillen, men det gikk heldigvis med god margin.

blogentry-1-0-16248800-1385842947_thumb.

Lot kjøttet ligge å hvile i ca 20-30 minutter før servering.

blogentry-1-0-04851900-1385842953_thumb.

Dekket og klart... Hadde ikke fat som var stort nok for denne gitt, så måtte "skjøte" på med en tallerken :)

blogentry-1-0-85788600-1385842958_thumb.

Servert med poteter, mais, bønner og bearnaise saus.

blogentry-1-0-60234700-1385842963_thumb.

Skikkelig godt var det også :D

olela

Kyllingvinger

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å blogge om dette, for dette er egentlig kyllingvinger av aller simpleste sort.

MEN... Jeg kom over noen pakker med kyllingvinger fra Holte Gård som jeg bare måtte ta med meg.

blogentry-1-0-65149700-1383339404_thumb.

Posene kommer i pakker på 10 vinger, og veier ca 500g hver. -Og det er rett og slett de flotteste vingene jeg har sett. Jeg måtte ta med en "vanlig" vinge fra posene til Rema bare for å vise forskjellen.

Den på toppen er Rema sin.

blogentry-1-0-99931300-1383338561_thumb.

Blandet vingene i denne sausen, lot det stå noen timer og la de på "gassern". Denne sausen syntes jeg passet veldig bra til vingene. Har aldri prøvd den før, men skal helt klart gjøre det igjen.

blogentry-1-0-59973100-1383338567_thumb.

Mmmm... Lookin' gooood :D Ikke vanskelig å se hvilke vinge som kommer fra annen plass her gitt...

blogentry-1-0-51610600-1383338573_thumb.

Penslet med BBQ saus noen ganger før de var ferdige.

blogentry-1-0-16374300-1383338580_thumb.

Neste gang skal jeg se om jeg kan få renset dem "Hellstrøm-style" for å gjøre det ennå bedre :D

Og nam nam.. Dette var skikkelig bra. Vingene hadde nesten like kraftig bein i vingene som det en 1kg butikk-kylling har låret.

Kostet 140,- pr kg, men verdt hver eneste lille krone.

Og det aller beste er:

JEG HAR EN PAKKE TIL SOM JEG IKKE HAR SPIST ENNÅ! :D

olela

blog-0295839001383205414.jpgFor en tid siden fikk jeg plutselig lyst på en ny gadget.

Har en stund siklet litt på en PID controller slik at det er lettere å holde stabil temperatur i grillen.

Valget sto mellom iQ110 eller iQ120 fra PitmasterIQ, og PartyQ eller DigiQ DX2 fra BBQ Guru. Valget falt på sistnevnte, DigiQ DX2, samt en 10 CFM vifte og tilhørende adapter til kulegrill/WSM. De andre hadde helt sikkert virket godt nok i massevis til kulegrillen min, men det var en del tilleggsfunksjoner på DigiQ'en som jeg hadde lyst på. Dette blant annet "Open lid detector" og "Ramp" funksjonene, samt muligheten for å ha en probe i kjøttet også. I tillegg syntes det er en bedre montasje mot grillen på de fra BBQ Guru.

For å få montert adapteret på grillen, borret jeg et 24mm hull i den. Hullet borret jeg "klokka 6", dvs rett mot meg når jeg står foran Performeren. Jeg har lest litt forskjellig om hvor høyt hullet skulle sitte på grillen. Noen monterer det over kullristen, men andre monterer det under.

Jeg valgte å montere det under kullristen, men ikke så lavt at det kom i konflikt med One Touch systemet inne i grillen.

(Jeg har dessverre glømt a ta bilder av dette, skal legge det inn her etterhvert)

Så var dagen kommet for en prøvekjøring. Valgt å gjøre dette uten mat på grillen, for jeg ville se hvordan systemet virket først.

Brukte Smokenatoren, men kuttet helt ut vannet. Dette skal visst gjøre at kullet brenner en del saktere, noe som jo burde være en fordel. Fylte opp med Heatbeads, tente 16 briketter, og la alle de varme brikettene i en side av Smokentoren.

Har borret hull i performeren til å montere DigiQ'en på...

blogentry-1-0-08348000-1383204785_thumb.

Ferdig rigget:

blogentry-1-0-13359200-1383204790_thumb.

Bilde under grillen:

blogentry-1-0-30993000-1383204794_thumb.

DigiQ DX2 som holder 110 grader på rista inne i grillen.

blogentry-1-0-45807700-1383204799_thumb.

Koblet også opp iGrill'en, slik at jeg kunne sitte inne å følge med på hvordan dette bar i veg. iGrillen målte stort sett 5 grader lavere temperatur enn DigiQ'en. Nå har DigiQ en innebygd metode for kalibrering, så jeg må kanskje sjekke dette en dag. (Sjekket iGrillen for bare noen uker siden i kokende vann, og da var den spot on.)

Det flotte med iGrill er at man kan se flotte grafer over hvordan temperaturen har endret seg underveis. Perfekt for denne type forskning! :D

blogentry-1-0-77408900-1383205324_thumb.

Legger også ved en PDF, der det er lettere å se detaljene i temperaturutviklingen.

iGrill 10-30-13 1022 PM.pdf

Som en kan se av grafen gikk det litt opp og ned i begynnelsen. Dette er fordi jeg måtte finne ut av hvor stor åpning jeg burde ha på spjeldet i lokket, og hvor stor åpning jeg skulle ha ut fra vifta. (På vifta er det en skive som kan justeres for å begrense hvor mye luft som kommer inn i grillen.)

Konklusjonen ble ca 8mm åpning på spjeldet i lokket, og 50% på spjeldet i vifta.

Tok også av lokket en gang for å se hva som skjedde. DigiQ har innebygd "Open lid detector", noe som gjør at vifta skrus av når lokket tas av. Først når den merker at lokket er på igjen begynner den å blåse for å få varmen tilbake til innstilt temperatur.

Når klokken nærmet seg 22.30 på kvelden var det på tide å gi seg. Det var fortsatt ganske mye briketter igjen, så det burde ikke være noe problem å holde temperaturen ett par timer til før det treng etterfylling skulle jeg tro. 6-7 timer burde være realistisk tid man kan få med dette oppsettet (ved ca +2grader ute).

Ytterlige forbedringer:

Jeg skal få laget en stålplate som skal ligge oppe på kullristen også, slik at lufta som blir blåst inn blir ledet mot smokenatoeren. Dette skal visst også gjøre systemet ennå mer stabilt. Det er mange som pakker inn kullristen i aluminiumsfolie isteden, men jeg syntes en tynn stålplate virker mer solid. Denne plata skal skjæres rund, slik at den den ligger oppe på kullristen og tetter så godt som mulig rundt kanten. Så skjærer jeg bort ett stykke av plata slik at den blir seende ut som en slags halvmåne (eller bokstaven "D" ). Da burde nesten all luft presses igjennom smokenatoren er, slik at den kalde lufta ikke kan stige rett opp til ristene.

Og hva jeg syntes?? Dette har har jeg veldig stor tro på at skal bli en suksess. Så langt virker det veldig bra, og jeg gleder meg til å få testet dette videre. "Kula" har aldri vært så stabil på temperaturen før.

Det eneste jeg kan pirke på er at det jo blir noen ledninger ut av dette. Når jeg får tid skal jeg prøve å få tilpasset dette noe, slik at det blir litt mer ryddigere.

Noen vil nok også si at dette er å "jukse" litt... Jeg er forsåvidt enig, men for min del har jeg nok andre ting å finne på så jeg har rett og slett ikke tid til å passe på grillen hele tiden. Så da kan valget være grille/ikke grille, og da er svaret enkelt. :D

Edit... Her er ett par bilder av hvor jeg har montert adapteret på Performeren:

blogentry-1-0-27665800-1383248814_thumb.

blogentry-1-0-79591400-1383248818_thumb.

olela

blog-0741350001377375971.jpgKjøpte i dag en pakke med kyllinglår fra Stange. Helt rå og uten krydder.

blogentry-1-0-35247900-1377375334_thumb.

Kjøpte også ett glass med Bergbys honning-sennep.

blogentry-1-0-57758000-1377375339_thumb.

Kyllinglårene ble lagt inndirekte på grillen en liten stund. Da de begynte å nærme seg ferdig ble de lagt litt på direkte for å få litt fin farge på skinnet, og ett lite forsøk på å få sprøtt skinn.

De siste minuttene ble sennepen penslet over kyllinglårene.

Måtte selvfølgelig også ha en maiskolbe og noen poteter på rista også :)

blogentry-1-0-69520900-1377375345_thumb.

blogentry-1-0-69288100-1377375351_thumb.

Ferdig servert:

blogentry-1-0-62831300-1377375936_thumb.

Dette ble rett og slett veldig godt! NAM!!!

olela

blog-0396845001377289206.jpgAv "mævle-mat", er det nok få ting som slår kyllingvinger!

Jeg har laget dette mange ganger på grillen tidligere, da som regel med krydder og/eller marinade.

I dag tenkte jeg å prøve noe nytt. Har hatt en flaske med Franks Redhot Sauce her en tid, så jeg tenkte å finne noe å bruke denne til. På Amazingribs fant jeg en oppskrift på buffalosaus som jeg tenkte å prøve.

Sausen består av 1 del smeltet smør, hvitløk og 1 del Redhot Sauce. -Enkelt og greit...

Ett godt knippe kyllingvinger. Akkurat passe til en røsslig kar :)

I motsetning til vinger jeg har grillet tidligere, fikk ikke disse noe form for krydder eller marinade på seg før grillen.

blogentry-1-0-97365900-1377288878_thumb.

På grillen. Det begynner å se bra ut.

blogentry-1-0-83346200-1377289317_thumb.

Servert. Nam! Hadde også en skål med BBQ saus ved siden av, slik at det ble litt variert smak.

blogentry-1-0-62436000-1377289080_thumb.

olela

blog-0702430001376421945.jpgOi! Nå er det lenge siden jeg har skrevet noe her gitt.

(Til de av dere som måtte lure; Selv om jeg ikke har bilder av det, har jeg faktisk spist mat de siste månedene også.)

Men nå er jeg i alle fall i gang igjen! :D

I dag hadde jeg og kona egentlig avtalt at vi skulle ha nakkekoteletter. Men da jeg var en tur for å handle, fristet det mye mer med noe MØ. Så da endte vi opp med 2 STORE stykker av entrecote isteden. Som tilbehør ble det grillede søtpoteter, mais og fylt paprika med bacon.

blogentry-1-0-83121100-1376421779_thumb.

Ut på grillen, og da kom selvfølgelig regnværet :)

blogentry-1-0-50217100-1376421459_thumb.

Dette begynner å se bra ut :D

blogentry-1-0-14587100-1376421520_thumb.

blogentry-1-0-27041600-1376421524_thumb.

Servert: Og ALT ble spist opp. Kjøttet var nydelig, og det var spennende med søtpoteter for det hadde jeg aldri spist før.

blogentry-1-0-09741600-1376421785_thumb.

olela

Ribbe

blog-0352458001353186422.jpgOi... Lenge siden siste blogg nå. Skal prøve å skjerpe meg litt ;)

I dag skulle vi få besøk av noen tanter til kona mi, så da måtte vi finne på noe mat å servere. Litt motvillig fra min side hadde kona kjøpt ferdig-krydret ribbe her om dagen. Ikke det at jeg sier nei takk til ribbe, men jeg ville helst hatt den helt naturell selv. Da kunne jeg i det minste stått for krydringen selv. Men jeg fikk da i alle fall lagt til litt chili explosion på ribba, så da ble det ikke så galt allikevel ;)

Ett lite pyrobilde:

blogentry-1-0-72313100-1353186117_thumb.

Her er grillen rigget og klar:

blogentry-1-0-17217000-1353186122_thumb.

Og ribba på:

blogentry-1-0-71590000-1353186126_thumb.

Det begynner å se lovende ut:

blogentry-1-0-06606300-1353186131_thumb.

Nam, bare innspurten igjen nå:

blogentry-1-0-55509100-1353186139_thumb.

Servert:

blogentry-1-0-49010800-1353186151_thumb.

Tilogmed jentungen syntes dette var godt.

blogentry-1-0-07527700-1353186155_thumb.

Sånn, da kan jula bare komme. Og da skal det garantert grilles ribbe igjen :D

Dette er så utrolig nydelig mat, at man nesten aldri kan få nok!

... manglet bare ris-kremen! ;)

olela

RIBS!

blog-0621587001344116379.jpgJeg har til stadighet kjøpt rå ribs de gangene jeg har funnet det i butikken. Jeg begynner faktisk å få et ganske så bra lager, så det var på tide å få noen ut av fryseren.

Tok opp ei pakke som inneholdt tre stk ribs. Etter det jeg kunne se, var det to stk spareribs, og en stk babyback. (Korriger meg gjerne dersom jeg har feil. Har ikke stålkontroll på dette ;) )

Fjernet hinna bak på ribsen, og rubbet det med en krydderblanding jeg har som heter "Lo and Slow bbq rub". Lot kjøttet ligge i ca 3 timer før det gikk på grillen.

blogentry-1-0-64281500-1344115724_thumb.

Jeg hadde montert Smokenatoren på grillen, og temperaturen lå på mellom 103 og 115 grader hele tiden.

blogentry-1-0-42395200-1344115733_thumb.

Det begynner å se bra ut!

blogentry-1-0-68848500-1344115736_thumb.

Smurte på BBQ saus av typen KC Masterpiece de siste 20 minuttene. Ribsen fikk ca 5 timer på grillen.

blogentry-1-0-85055600-1344115743_thumb.

Og her er ribsen skåret opp. Ble servert med grillet mais og salat. Hadde planer om bønner også, men tiden strakk ikke til denne gang dessverre.

blogentry-1-0-38337400-1344115747_thumb.

Dette er jo rå-god mat. Og det er bra det tar litt tid å lage det, for hvis ikke tror jeg at jeg kunne levd på dette i lange lange tider. :)

Jeg syntes den lille ribba var den beste. Er det ikke det som heter babyback? Den var både mindre og tykkere enn de to andre, og jeg kommer nok til å forsøke å skaffe mer av det i fremtiden tror jeg :D

olela

blog-0006526001342469803.jpgKyllingvinger er noe av det aller beste jeg kan spise. Og da Amazonas her inne, la ut denne oppskriften, måtte jeg prøve den på vingene. Panko fikk jeg tak i via Yetiman her inne! :D

Her har jeg fulgt Amazonas sin oppskrift, og 1kg kyllingvinger er klare for grillen.

blogentry-1-0-98158100-1342469538_thumb.

Jeg hadde ikke noe passende wokpanne, så jeg måtte improvisere litt. Brukte en stor Weber aluminiumsform, og brukte også termometer for å unngå at oljen ble for høy. En kan vel ikke bli FOR forsiktig når det kommer til varm olje!?

blogentry-1-0-44815200-1342469525_thumb.

Tok kyllingvingene ut av oljen når jeg syntes fargen var passe fin :)

blogentry-1-0-76190100-1342469500_thumb.

Dette var skikkelig godt. Saftig kylling, og en deilig sprø hinne på utsiden. Servert med en god BBQ saus!

Og en stor takk til Amazonas for denne oppskriften. Kjempegodt! :D

olela

Kylling burger

blog-0458673001341611525.jpgJeg er VELDIG glad i burgere, og bruker enhver anledning til å få spist dette så ofte som mulig. Det er jo stort sett hamburgere og viltburgere jeg pleier å lage, men denne gangen hadde jeg lyst på kylling. Så jeg tinte opp 2stk kyllingfileter som måtte gjøre nytten.

For en tid tilbake fikk jeg også en "marinator" tilsendt fra "Unaiten". Det skal være en slags gadget som kan brukes for å mørne og gjøre marinering mer effektiv. Som dere ser, lover boksen mye :) :

blogentry-1-0-13938200-1341610966_thumb.

Det er masse små kniver som skjærer små kutt inn i kjøttet. Jeg liker vel egentlig ikke å skjære slik i kjøttet før jeg skal spise det, men måtte prøve utstyret uansett :)

Her er jeg i gang...

blogentry-1-0-68868800-1341610893_thumb.

blogentry-1-0-96984600-1341610895_thumb.

La deretter kjøttet i en pose med Sweet Baby Rays BBQ saus. Der lå det en times tid før det gikk på grillen.

blogentry-1-0-90784600-1341610898_thumb.

Her er kylling og bacon på grillen.

blogentry-1-0-32556000-1341610855_thumb.

Servert med salat, Helmanns Majones, løk, tomat, sylteagurk, og selvfølgelig ost!

blogentry-1-0-06554800-1341610861_thumb.

Ahhh... Prima! Dette var gode greier! Kyllingfiletene er jo litt tykke, så en måtte gape høyt for å få med seg alle smakene på en gang. :D

Men jeg tror vel resultatet hadde blitt minst like godt uten "marinatoren". Merket egentlig ikke noe forskjell på kyllingen fra tidligere grillinger.

...også har jeg ei kone som syntes det er SÅÅÅÅ festlig når jeg tar bilder av maten jeg lager. Her er noen av bildene som dukket opp når jeg lastet bildene over på pc'n... :)

blogentry-1-0-32222900-1341610901_thumb.

blogentry-1-0-79304100-1341610903_thumb.

blogentry-1-0-23434400-1341610906_thumb.

olela

blog-0187966001341610087.jpgHer i heimen er det dessverre bare jeg som liker laks (!?). Så da benytter jeg ofte muligheten når jeg er alene hjemme til å lage slikt.

Fant en pakke med cedar-tre planker i butikken for ikke så lenge siden, og gledet meg til å få prøvd dette...

blogentry-1-0-04050200-1341609046_thumb.

La den ene i vann en times tid før det skulle på grillen.

blogentry-1-0-72526600-1341609048_thumb.

Et flott stykke salma laks hadde jeg kjøpt for anledningen. Jeg hadde bare hørt gode ord om denne før, så jeg gledet meg til å prøve det jeg også.

blogentry-1-0-75719500-1341609051_thumb.

Krydret med salt og pepper. Dryppet også over en god del med lime saft. Noen skiver med lime ble også med på grillen.

blogentry-1-0-90172800-1341609054_thumb.

"Alt blir bedre med bacon" er det jo noe som heter, så jeg hadde med noen skiver med litt tykt skogsbacon med på grillen.

Hadde også skåret opp litt grønnsaker som også måtte varmes. Brokkoli, paprika, løk og cashew nøtter.

blogentry-1-0-16426100-1341609058_thumb.

Stemningsbilde:

blogentry-1-0-30624400-1341609458_thumb.

Nå begynner det å se skikkelig bra ut.

blogentry-1-0-62912000-1341609064_thumb.

Ferdig servert på tallerkenen. Jeg må vel si at jeg aldri har smakt så saftig laks før. Jeg kunne nesten like godt brukt sugerør som spiseredskap i stede for gaffel. Det ble også veldig god røyksmak av den planken som fisken lå på. Det var rett og slett meget enkel og meget god mat!

blogentry-1-0-53702800-1341609067_thumb.

Og jammen kom kona akkurat tidsnok hjem til å få tatt et bilde av med der jeg sitter å koser meg :)

blogentry-1-0-59827300-1341609070_thumb.

olela

blog-0142137001340448357.jpgHadde svigers på besøk her for noen dager siden. Svigerfar og jeg skulle ha oss litt kveldsmat, så da var det å rote litt rundt i skuffer og skap etter noe spisende.

Fant ut at vi skulle ha oss pølser og hamburgere. Jeg hadde pølser av ymse slag liggende, også hadde jeg ferdiglaget hamburgerblanding i fryseren.

Fikk tinet hamburgerblandingen, og formet to fine burgere av det. Oppskriften på hamburgerblandingen finner du her.

Pølsene som ble valgt var av type Spicy Cheese fra Groovy serien til Gilde, og Grillmør fra Ringdal.

Her er alt klart for grillen:

blogentry-1-0-45874400-1340448132_thumb.

Og slik blir det seende ut etter litt tid på grillen:

blogentry-1-0-53236500-1340448154_thumb.

Svigers er VELDIG glad i pølser, så det endte med at han helst ville ha det. Og jeg motsa han ikke, for jeg digger disse burgerne :)

Så da ble begge disse til meg.

Servert med salat, bacon, tomat, ost, løk, Hellmanns majones og sylteagurk.

blogentry-1-0-90396400-1340448157_thumb.

olela

T-Bone steak

blog-0379197001339275875.jpgJeg har en kollega som har snakket så veldig varmt om T-bone steak en periode nå. Og da jeg var i butikken her om dagen tok jeg med meg 2stk hjem.

blogentry-1-0-33352700-1339275473_thumb.

Brukte bare salt og pepper på disse. (Takk til Henning for saltet :D )

blogentry-1-0-06284100-1339275466_thumb.

Ble grillet direkte i 1-2 minutter på hver side, før de ble lagt på indirekte i 7-8 minutter. Hadde også litt maiskolber på grillen. Disse fikk litt smør og krydder før de ble pakket i aluminiumsfolie.

blogentry-1-0-20970000-1339275462_thumb.

Nammenamm. Kona maktet "dessverre" ikke hele sin ;)

blogentry-1-0-87254900-1339276037_thumb.

Dette var veldig mørt og godt kjøtt. Av storfekjøtt tror jeg ikke jeg har smakt noe som var så mørt før. Men jeg skulle ønske at kjøttstykkene var 1cm tykkere...

Kommer garantert til å bli grillet her hjemme igjen.

olela

Turducken

blog-0005906001339061295.jpg

Her er en blogg jeg la ut et annet sted julaften 2011.

I dag skriver vi 24 desember, selveste julaften, og det er min tur til å avslutte julestafetten. Beklager for lang post, men håper dere tar dere tiden til å lese uansett.

Dersom mine google-søk er riktige, har utrolig nok ikke dette jeg nå skal presentere vært omtalt her før. Så jeg håper dette blir både morsom, hyggelig og interessant lesning for dere alle.

I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å stå for mer enn 2 dager i julestafetten. Men jeg satt en litt kjedelig dag på jobb og tenkte på hva som måtte være det "ultimate" julemåltidet. Man har jo ribbe, pinnekjøtt, kalkun, elg, torsk, hjort, and, laks og masse annet godt. Tanken min kom inn på om det gikk an å kombinere noe av dette, for så å lage noe som blir enda bedre!?

Jeg har jo tilgang på mye viltkjøtt, så jeg grublet lenge på å lage noe med det. Fikk noen gode tips av en kollega, og hadde egentlig bestemt meg for å lage en viltmiddag litt utenom det vanlige. Men det får jeg ta på nyåret...

For tankene begynte å svirre rundt den kalkunen...

Jeg har egentlig aldri vært så begeistret for kalkun, for de jeg har fått har stort sett vært for tørre.

Men uansett... Tanken min var om det er mulig å kombinere både kalkun og and...? Og etter å ha søkt ca 1. sekund på nettet, kom jeg over noe som var ennå bedre. Nemmelig TURDUCKEN! En kalkun som man stapper ei and inn i, som man igjen har stappet en kylling inn i. Rett og slett fugl, i fugl, i fugl. Dette må vel være julaften verdig??

...Og i deler av USA, nærmere bestemt Louisiana, er dette faktisk en ganske vanlig rett til jul. Det er til og med vår "krydder-venn" Chef Paul som har vært med på å utvikle den moderne varianten av Turducken, selv om retten egentlig er flere hundre år gammel og finnes i et utall varianter med forskjellige fugleslag og antall fugler.

Jeg ble så hektet på denne rare retten at jeg hoppet i det, og satt meg opp for selveste julaften. Tanken på dette har både gledet meg og skremt meg litt, for det er en STOR jobb å få dette til. Men jeg gledet meg så til resultatet jeg jeg bare MÅTTE gjennomføre.

Etter en del planlegging hadde jeg en idé om hvordan jeg skulle gjennomføre dette.

Så her er vi da, på selveste julaften, og og resultatet skal presenteres.

:)

Skaffet tilrette de rette fuglene fra en butikk med litt godt utvalg.

  • Fersk Prior kylling på 1,37kg
  • Fersk and fra Holtet Gård på 2,95kg
  • Frossen kalkun fra Prior på 4,7kg

blogentry-1-0-13282000-1339059186_thumb.

Som jeg nevnte tidligere, er jo dette fugl, i fugl, ifugl. Og den egentlige største utfordringen er at man må beine ut alle fuglene, slik at det bare er kjøtt og skinn igjen. (Utenom på kalkunen, der man lar vinger og lår være igjen).

Heldigvis har jeg skåret en del i både fugl og vilt før, så litt erfaring hadde jeg heldigvis med dette. Men det tok lang tid uansett, ca 3 timer før jeg var ferdig med alle fuglene.

Benet først ut kyllingen. Det kan lønne seg å begynne på kyllingen eller anda, slik at man har litt "erfaring" innen man tar kalkunen. Det gjør jo ikke noe om man skjærer litt feil på de mindre fuglene, for det blir jo ikke synlig uansett.

blogentry-1-0-52964500-1339059186.jpg

Så var det anda:

blogentry-1-0-86895200-1339059186.jpg

Og til slutt kalkunen:

blogentry-1-0-20646100-1339059187.jpg

Det som er litt flott med Turducken, er at det ikke er noen regler for hvordan stuffingen skal være. I tillegg er det jo ikke plass til så veldig mye stuffing inne i her, da stort sett hele kalkunen er fylt opp med annen fugl.

Noen sverger til de tradisjonelle brød/tranbær stuffingene til kalkun, men på grunn av "plassmangel" i fuglene har jeg valgt å lage en smakfull sopp/bacon stuffing. I tillegg bruker jeg epler og persille.

Skjærer opp sopp, bacon, løk, hvitløk, rød paprika og grønn paprika. Steker dette lenge og tilsetter rømme på slutten.

blogentry-1-0-54942600-1339059187.jpg

Dette smurte jeg ut på kalkunen.

blogentry-1-0-89170700-1339059187.jpg

La så anda oppå, og la ett lag med epler og persille.

blogentry-1-0-22867300-1339059188.jpg

La så kyllingen på topp, og la ett lag til med soppstuffingen på den.

blogentry-1-0-56073800-1339059188.jpg

Og så begynte morroa. Pakke alt sammen til å passe inn i kalkunen, og så sy kalkunen tilbake til sin vanlige form.

Dette var en så stor klissejobb, så jeg fikk ikke tatt noen bilder under "operasjonen". Det gikk forsåvidt greit med bruk av hyssing og stoppenål, men det norske helsevesen skal være veldig glad for at jeg ikke er kirurg!

Surret også sammen lårene og vingene, slik at de holdt seg inntil fuglen.

Her er resultatet ferdig krydret med paprika, cayenne, salt og pepper.

blogentry-1-0-90143800-1339059188.jpg

Satt så dette på svak varme på grillen. Ca 125-130 grader i 6 timer.

Her ser dere fuglen har åpnet seg litt i stingene på ryggen, så neste gang bør jeg kanskje sy den ennå bedre sammen.

blogentry-1-0-23137900-1339059189.jpg

Da fuglen hadde fått en kjernetemperatur på 74 grader, pakket jeg den inn i aluminiumfolie og satt jeg den til hvile i ett par timer.

I mellomtiden lagde jeg en saus basert på Hennings fløtesaus til kalkun (takk for gode tips Henning). Tok sjyen fra formen kalkunen hadde ligget i. Kokte den opp med litt mel og fløte, og la til litt tyttebærsyltetøy og brunost til slutt. Smakte så til med salt og pepper. Når man steker ca 8kg fugl blir det endel sjy, så jeg trengte ikke å koke kraft på innmaten.

Dette ble en veldig tykk og god saus, med veldig god smak.

blogentry-1-0-66223700-1339059197.jpg

Hadde også kokt opp noen poteter og litt grønnsaker til å ha inntil.

Klart til å gå til bords: Forventningene til gjestene er på topp!

blogentry-1-0-96998300-1339059197.jpg

Søstera mi har forresten en guttunge på 3,5 år, og han var veldig nyskjerrig på hva dette var for noe. Han lurte på fuglen satt på en gren når jeg fanget den, og om jeg hadde sett den spiste de to andre fuglene den hadde i magen? Dette var nok litt vanskelig å forstå for han

tounge_smile.gif.

Mmmmm....

På toppen er det kalkun, i midten and og i bunnen kylling.

blogentry-1-0-30610000-1339059198.jpg

Servert:

blogentry-1-0-62578700-1339059198.jpg

Det eneste "dumme" er at det nesten er umulig å få dette til å bli fint på tallerkenen. De forskjellige lagene løsner og faller fra hverandre når man skjærer. Men det spiller vel egentlig ingen rolle, bortsett fra det estetiske?

Og dette er det jeg vil kalle ett skikkelig måltid. Kjøttet ble veldig mørt og IKKE tørt!

teeth_smile.gif

Sausen var også en innertier.

Det eneste aberet med å lage denne retten er at det tar TID, og det er litt vanskelig med utbeiningen. Men eller helt klart en rett alle bør prøve minst en gang! Neste gang vil jeg også kanskje velge en litt større kalkun, slik at jeg får plass til litt mer stuffing.

God jul videre

:)

Ole Jakob

olela

blog-0631154001338792176.jpgRamlet over noen nye pølser fra Gilde i butikken i går. Og som vanlig, rasket jeg med meg en av hvert slag.

Hadde aldri sett disse før, men pølsene var tydligvis av en serie som heter "Groovy".

Chistorra, Spicy Cheese, Krakover, og Real Lamb het det forskjellige pølsene.

Jeg var riktignok sulten, men alle fire pakkene hadde blitt i meste laget for meg, kona og jentungen. Så "Real Lamb" pølsene ble lagt til side, og de andre ble lagt på grillen.

Ett godt lass dette her smile.png

blogentry-1-0-20272200-1336853021_thumb.jpg

Dette var faktisk veldig bra pølser. Litt grovere, godt krydret og mer KJØTT i forhold til vanlige pølser.

Pølsene var gode, og jeg syntes Gilde har gjort dette på en fornuftig måte. Ikke noe eksepsjonelt over disse pølsene, men rett og slett pølser alle kan like.

Og vinneren i "blindtesten" min? Krakover og Chistorra på delt førsteplass. Veldig gode, og kan godt tenke meg disse snart igjen. Spicy Cheese syntes jeg var litt for finmalt. Det var veldig lite tyggemotstand i de pølsene, men klart spisende disse også altså... smile.png

olela

blog-0909633001338029788.jpgVar en tur innom slakteren Hole Kjøtt i Ålesund i går.

Må virkelig si det varmer ett hjerte og se det ligger mange rå ribs i kjøledisken. Ikke ferdig marinert og kokt slik man finner dem mange andre steder, men RÅ!

Tok selvfølgelig med alt de hadde liggende, ca 3,5 kg.

blogentry-1-0-00105900-1338031045_thumb.

Pakket det ned i 2 poser, med 2 store ribs i den ene, og 3 litt mindre i den andre.

blogentry-1-0-03097500-1338031076_thumb.

Pølser får man jo eller aldri nok av, så jeg tok også med meg en solid bunke av dette. På Rema 1000 i Ulsteinvik, fant jeg også noen andre lokale pølser som jeg ikke hadde sett før. Det ble til sammen godt over 4kg pølser dette, så det ble noen tunge poser å bære på ;)

blogentry-1-0-95990200-1338031005_thumb.

Gleder meg skikkelig til å få testet dette på grillen!

Sign in to follow this  
Followers 0