Nafle's BBQ.

  • blogginnlegg
    22
  • kommentarer
    102
  • visninger
    20 065

Om denne bloggen

Div BBQ.

Blogginnlegg i bloggen

Nafle

Kull test 2013

Fikk tak i noe kull fra Ica, Kiwi og Biltema som jeg har testet. Alle hadde grei størelse på bitene. Felles for dem alle er at de er laget av løvtrær, og gir en god varme for bbq og grilling i de 5 timene jeg testet.

Testen ble utført på følgende måte:

- opptenning

- røyking 1 time

- Grille lage stekeflate i 30 min

- Senke temperaturen til ca 100-110 grader og brenne til totalt ca 5 timer.

- det ble brukt lik menge kull ( full kull kurv )

disse kriteriene gir da en pekepinn på om kullet er egnet for lo & slow og ribs bruker man rundt en 5 timer + -

Kiwi sin:

Premium resteurant - den kommer i 4 kg sekker til 69,- pr sekk.

null_zpsd75bded6.jpg

Bitene var store og fine og det var lite "mokker" i bunnen på sekken.

null_zps57614d81.jpg

de var lete og tene og på 15 min var tønna klar til dyst for røyking.

null_zps31731c37.jpg

etter 5 timer var det ca halvfull kull kurv igjen så denne hadde fint holdt 5 timer mere.

Ica sin variant

null_zpsa6a15e83.jpg

Denne kom i 2,5 kg poser til 49,- pr sekk. den hadde fine biter men det var en del "mokker" i bunnen.

null_zps4c3e83fd.jpg

det som slo meg var at de var veldig "lette". De tente fort, og brant bra igjennom testen, men etter 5 timer hadde de nesten brent helt ut. jeg lot disse brenne ferdig og kull kurven var tom etter 5,5 time. denne gjør det den skal men ikke noe særlig mere enn det.

Biltema Grill kull

Dette er og løvtre fra europa står det på pakken, de kommer i sekker på 3 kg. kjøper man 4 sekker er det 25,- pr sekk som gir den beste prisen i testen.

null_zpsefbc8939.jpg

det var fine biter i disse sekkene og og ikke mye "mokker" i slutten på sekken. disse virket mere kompakte enn Ica sine og klarte testen veldig bra.

null_zpsf3a93602.jpg

det var ca 2/3 full grill kurv igjen etter 5 timer. tidligere har jeg brukt dette kullet på PP og da har det brent bra i 11-14 timer.

---------------------------------

Her får du mye for pengene og med gode røyke chuks får du og en flott smak.

Alle kull typene er bra men til den som er litt bevisst bruker jeg biltema sin til daglig ..... men som jeg testet tidligere så har jeg forelsket meg litt i Bull sitt mesquite kull.

den kommer i 9 kg sekker til 149,- i fra sundanse i Holmestrand og er hverdt hver eneste krone.

Dette er en helt uavhengig test jeg har gjort og resultatet er ut fra min egen erfaring.

Håper dette kan være til nytte for noen og enhver som lurer på kull..

Takk for at du klikket innom :)

Nafle

Plankelaks

Har laget masse tung kjøttmat på tønna i det sisste, tenkte derfor at det var på tide med litt fisk igjen. og da er dette en sikker vinner hos ungene og fruen.

null_zpsd182fe25.jpg

Først fikk jeg tak i to fine stykker men Tinas laksestykker fra Kiwi. smurte disse med sennep. her brukte jeg en halvgrov type fra bergbys som var veldig god.

null_zpsa681c72e.jpg

Lit brunsukker

null_zpsae8cf206.jpg

Sitronpepper

null_zps34937587.jpg

Toppet med dill

null_zpscf891da6.jpg

kan godt legge på en sitron skive på toppen for å lage en liten touch på smaken.

null_zps0bf14e00.jpg

null_zps599ab346.jpg

Ville ha dampede poteter så pakket dem i forlie men en halv cup med vann og lukket.

null_zpsd41c3400.jpg

null_zps6d40a060.jpg

Planken ble lagt i bløt i ca 6 timer deretter over glørene til planken begynte å "ryke" deretter snudd og fisken på

null_zpsa752ac68.jpg

her er planken lagt med den varme siden opp og skinnet ned på den varme planken - røkt med eple chunks på 135*C

null_zps86a6a2ce.jpg The temp on the side in the drum null_zpsfb5f3368.png Temp in the middle of the drum

Med så lav varme så er det liten fare for at fisen blir tørr.

null_zps4626493f.jpg

Tester med en gaffel om fisken er klar

null_zps770c5c47.jpg

null_zps3c77ae3e.jpg

Servert med agurksalat :)

Nafle

Tusen takk for info om dette kullet Julius :)

Har sjekket litt om bruk effekt osv osv. nå har jeg ikke rukket å ta en nakke på det ultimate smoke cook men en sekk har gått med til mexikansk inspirert grilling. da på en medium varme ca 130 -150 grader over en til 1.5 time og deretter på full varme etterpå. da jeg satte ned temperaturen holdt den godt 100-110 grader i 5 timer g hadde en god del kull igjen da jeg stegte luft intakene.

Det ga en mild og nesten litt søtlig røyk, men var veldig god.

Som anbefaling har jeg fått vite at denne tresorten er god til rødt kjøtt og mexikansk inspirert mat.

Mesquite er en busk/ tretype som vokser i nord Mexico deler av sørvest USA. og er en robust tresort.

Smaken til et godt kjøttstykke med denne tresorten enten kun kull, men og med chunks, kan anbefales :)

Sekkene kommer i 9 kg pose

null_zps5b220f00.jpg

Store faste biter, det kom en ramlende ut som var like stor som begge hendene mine tilsammen :)

null_zpsd50229fd.jpg

Tok en Idè fra Arild :) greit med en fyrstikkeske for å samenlige.

null_zpsb7072e29.jpg

Dette er etter 5 timer og jeg stenger lukene for kvelden. skulle ønke lukten av røyken nådde ut men desverre.

Sundance sender og sekker med Posten om dere ikke bor i Holmestrand området. de kan ringes til og er veldig hyggelige. Og nettshoppen fugerer veldig bra :)

http://webshop.sundance.no/categories/grill-tilbehor

her er det og masse gadget som er kjekke å ha eller bare morro :)

og for den spessielt intereserte er det en del inspirasjon å hente fra produsenten:

http://www.bullbbq.com/

Takk for du tittet innom :)

Kilde:

Nafle

ABT - Atomic Buffalo Turds

Disse små tassene er flotte som snac eller lett fingermat.

Disse er vanligvis laget med Jallapenos men liker de nesten bedre med chilli :) .

Til dene reten trenger du:

- Chilli / Jallapenos

- Mini pølser.

- Cheddar / burger ost

- Bacon

- et godt krydder.

null_zps7cbc2d0c.jpg

Start med å rense chilli / Jallapenos. Del opp osten i passe biter og legg oppå. Og topp det hele med e pølsesnobb.

null_zps8b2d9c2c.jpg

Deretter pakkes det hele inn i bacon og krydres ed det krydderet du liker.

( Nafle Puled pork rub will be excellent :)

null_zps9028c9bf.jpg

PÅ indirekte varme i ca 15- 20 min så osten ikke smelter for mye. pass på at det ligger rundt 95 - 100 grader. Dette er for at chilli / jallapenos skal bli møre men og før at kjøttet skasl få en toutch av røyk - her brukte jeg egene epl chunks.

null_zps6d748366.jpg

Ta av "turds'ene" og fyr opp til direkte varme for å frese baconet sprøtt.

IKKE legg alle på direkte på en gang for da skjer det mye på en gang og osten renner bare utover og forsvinner i glørene.

Klar for servering:

null_zps3fc6fe0c.jpg

Knall til lunch - Gode når de er varme, men nesten bedre med en kald øl eller to til fotballen i kveld :)

Nafle

Har i vinter lest og lett etter krydder og marinader jeg har lyst til å prøe for at grill oppleelsen skal bli mye bedre.. dumpet over et firma i USA som hadde laget et UDS Kit. fant at dette så spennende ut og rigte over og fikk ett sett bestill.

Etterhvert kom dette settet g det blei til en smoker ulikt noe jeg hadde brukt før... i dag er det mitt førstevalg i hagen.

det viste seg at de hadde et eget forum der jeg har lært og lærer masse nye tig som jeg ikke har hørt om tidligere, og alltid morro med tilbakemeldiger på det man gjør og ser at deet blir bedre.

Jeg gikk til det skrittet og bestillte kryder fra dette firmaet g fikk da en krydderhylle som jeg vet har gjort masse med min grill prestasjon de sisste mnd.

null_zps60002096.jpg

Her er krydderpakken jeg fikk i posten på fredagen 10.05.13 og siden da har jeg testet litt hver dag :)

null_zpsce312886.jpg

Her er det krydder til enhver anlednig.

I tillegg gikk jeg til anskaffelse av grillkull fra Sundance, de importerer et mexikask grillkull kalt BULL

10 sekker med chunks kom i posten på jobben så da er det bare for meg og brette opp armene og kose meg på forsommeren.

( kommer nok til å teste andre sorter iløpet av sommeren. har to sekker fra rema 1000 sine, Ica sine, Noen gule fra et annet sted og biltema sine. snuser litt på Gastronomisk sitt, men kommer an på prisen - Henning hadde fått til en god pris så det begynner å bli aktuellt :) )

null_zps952f5a7d.jpg

null_zpsedb91580.jpg

null_zpsdec8c5f8.jpg

Så med to gode verktøy i hagen :) need I say more?

IMG_0238_zps3055806c.jpg

Er det noen som lurer på noe er det bare å ta kontakt. er vi flere som bestiller vil frakt bli billigere. og i 2012 ble det tollfrit å ta inn krydder til norge.

God Mai til alle som leser dette. Er det noe dere lurer på vedrørende dete kan dere kontakte meg :)

Nafle

da var det alt for lenge siden jeg har lagt ut noe her på Grillet.no ..... shame on me. det har skjedd litt for mye i livet ellers så grillig.... kommer litt i andre rekke.

Her kommer et lite forsøk på å komme i MAI stemning og dene kan i aller høyeste grad anbefalles. :)

I skrivende stund er det to dager siden jeg fikk en flott pakke fra USA og et firma som heter: Big Poppa Smokers. de har tatt en del titler i fjor med mange av disse rubbene, så da måtte jeg jo teste dette ut. Har det vunnet så er det vel bra?!!

Delte først indrefilleen i tre like store strimler og drysset på e rub som heter BPS Money. flettet dereter en flete og strødde over litt til.

null_zps5046c475.jpg

null_zps9f0f5a41.jpg

Deretter skrelte jeg og delte potetene og hakket opp 2 vårløk som ble blandet in samen med oliven olje og PBS desert gold.

null_zps12100c3f.jpg

Pakket bacon rundt maiskolbene og sprinklet litt BPS Sweet money rub. Kuttet tomatene og hadde på en lite klype biffkrydder på dem og kinakålen som tåler varmen godt fikk en liten klunk med oliven olje og litt salat krydder før alt fikk 5 min på tønna og klart for servering :)

null_zps688c438e.jpg

null_zpsdb1148f9.jpg

null_zps2948c35b.jpg

null_zps5bc57e73.jpg

null_zpsf9d63ca0.jpg

null_zps4de04719.jpg

Dette kan anbefales på det sterkeste.. kjøttet var mørt, potetene saftige og kinakålen mør men sprø :)

Ha en fantastisk grill saøndag til alle sammen som titte innom :)

Nafle BBQ - Alf

Nafle

Røkt jule ribbe :)

blog-0931262001354746011.jpgDa kommer det en liten sak på generalprøva jeg hadde til Boretslagsstyret sitt Julebord :)

Satte opp Big D. for lo & slow. med eplechunks for røyk. Lot det hele stå i ca 3-4 timer på 100 - 115 grader. hevet temperaturen for deretter å "frese" svoren. noe av svoren fikk litt edfart og blei litt godt stegt. Men totalen ble veldig bra. med julepølse og surkål.

IMG_0373_zps37346ce8.jpg

IMG_0376_zpsb038f3b2.jpg

IMG_0378_zps7263a811.jpg

Nafle

Siden det har blit spørsmål om hvordan denne "tønna" ser ut oppe i skal jeg heller fortelle hvorden denne settes opp for lo & slow. Som jeg har sagt før så er denne tønna ganske unik der du kan varmrøyke, grille og BBQ'e. Tønna i seg selv er ikke farget innvendig, men det er røyken som har satt fargen. i bunnen skal det bli en modifisering for å få opp aske, men jobber med det. I mellomtiden legger jeg to aluformer i bunnen for oppsamling av det.

IMG_0364_zpscb3f1b5c.jpg

Setter kullbingen øverst da det er lettere å starte den der. Bruker oppigjen brikketer fra i går, lager en dump i midten og legger i fire kirsebær chunks for røyk. Fyrer opp ca 15 - 20 briketter og heller dem i dumpa.

IMG_0367_zpsd60a47d3.jpg

Fordypning.

IMG_0368_zps49516b56.jpg

opptente kull

Senker deretter til nederste nivå og jeg legger på en rist på det øverste kull nivået med to aluformer.

IMG_0371_zpsb9f12bf8.jpg

Så er det bare å legge på topp rista så er det klart for actiom :)

IMG_0372_zps0f41f589.jpg

her er det masse med plass.. om jeg legger på et varmeskjold, har jeg da en fantastisk indirekte stekeflate. :) det er bare å anbefalle :)

Nafle

Har egentlig ikke testet så mye storfekjøtt på grillen, men i dag blei det til at jeg fikk tak i en 0.92kg Gaucho stykke fra rema1000.

IMG_0320_zps46cf4af3.jpg

et fint stykke kjøtt med lite fett. Så her var det ikke mye å trimme. krydret med en god steak rub som er peperbasert.

Fyrte opp Big D for litt reversed sears. La på kirsebær ved denne gangen ( er tom for eplet jeg har brukt i nesten ett år :) ) Kjøttet ble lagt på kald tønne og vendt etter at temperaturen var halvveis til målet på 66*C grader (liker det medium godt)

IMG_0324_zps2e0d35fb.jpg

IMG_0326_zps3c9dc118.jpg

Jeg røvde å legge temperaturen på ca 125 - 130 grader, men havnet på stabilt 133 - 134 fra jeg startet til jeg hevet temperaturen.

Hevet temperaturen for deretter å lage stekeflate :)

IMG_0352_zps69418945.jpg

Lav kullbinge gir lav varme og med aluform under kommer ikke varmen direkte på kjøttet.

hevet kullbinge varmere kull/ Briketter for å lage stekeflate.

IMG_0361_zps4ec89ddf.jpg

Kjempe fin farge på røyken, og kullene gir en flott varme. Pakket hele inn i folie og hvilte i ca 20 min før den blei delt.

IMG_0363_zps3bdbad5e.jpg

servert med grillede poteter, salat og berneice ... kan ikke annet enn bli bra det :)

Nafle

en slags Armadillon egg.

blog-0022254001353571193.jpgHer kommer en av favorittene til kona om dagen. :) Armadillon egg.

IMG_0287_zps4950652d.jpg

De ligner litt på moinker å lage men fyller da med chilli og cheddar. Røykte disse på Big D. i ca 1time og 45 min på ca 100 - 110*C. Hevet deretter kull kurven til det høyeste nuvået for å frese baconet litt sprøtt.

IMG_0299_zps5c2630f4.jpg

Det var bare det at i midten av grillrista er det litt varmere enn i ytterkant av kullrista så derfor fikk noen av dem litt mere juling enn de ande av varmen :( men resultatet er uslåelig godt.

IMG_0311_zps4ef9d751.jpg

Jeg pleier å moppe disse en liten runde underveis med "Sweet babyray" men denne gangen dropet jeg det og drysset heller bare lit PP krydder utenpå for litt ekstra smak.

IMG_0310_zps03e963b7.jpg

Nafle

Da er det en røyker (til) i huset. Ble ikke ille til å være en UDS. Etter at alle delene var kommet var det bare å drille hullene etter malen, lakke et sisste lag og vips :)

IMG_0227_zps2a71db73.jpg

Brant deretter ut av tønna med en matolje smurt på kantene.

Babybacks var først ut.. ikke det at jeg har særlig god erfaring med det :)

IMG_0241_zps87a9a5d2.jpg

IMG_0257_zps9789552f.jpg

Første test på rillen ble ribbs :) Ikke ille helg det da

Etter 10 timer: Masse kull igjen så her blir det PP om ikke lenge :)

IMG_0267_zps025ac3ce.jpg

Nafle

blog-0531001001351439039.jpgDa var det endelig søndag, etter en 6 dager arbeidsuke skulle jeg endelig få strippe denne tønna, forrige forsøk på å bruke lakkfjerner "frøs" bort så da var det bare å finne en annen.

WP_002906_zpsc9428dd2.jpg

Etter å ha vasket av den gamle frossene og hatt på den nye. Lot dette virke i 30- 45 min (står 10 min men det er vel temperaturen som ikke var helt optimal) Mens jeg ventet så fjernet jeg et kirsebær tre fra hagen som de sisste to årene har gitt meg 5 bær tilsammen. regner med det er mye mere god mat i røken av det enn det kommer til å gi meg bær. :)

Etter å ha skuret ren tønna hadde jeg på en varmebestandig lakk så det ikke skulle korridere.

WP_002907_zpse81ba5a6.jpg

Så da er det bare å måle opp og borre hull når resten av delene kommer fra USA.

Fortsettelse følger..

Nafle

Lørdags Burger

Etter en lang dag i boden og litt andre ærend så er det godt med et realt burger måltid.

WP_002878_zpsaa8b9424.jpg

Laget opp burgere, la i mellom bakepapir for da setter det seg ikke så lett sammen, pakket inn poteter og gjorde klart maiskolber.

WP_002875_zpsab7fa182.jpg

Startet med poteter i 45 minutter på 200 grader.

WP_002886_zpsce5702d4.jpg

Deretter var det burgerene som kom på, når de ble snudd, penslet med en god BBQ saus. maisen varmet sammen på slutten av steketiden.

IMGP1940_zps4557b904.jpg

osten på så den ble akkurat passe smeltet

IMGP1935_zps6bff23f5.jpg

Kan ikke klage på den lørdagskosen :)

Nafle

Her kommer en liten... føljetong :)

Etter litt leting og noen mailer til USA så er jeg i gang med mitt UDS prosjekt. Siden jeg ikke er like fingernem som Lars Pjokken så er det muligheter for meg og.

Målet mitt er å få denne blå tønna å få den til å bli som den stylede tønna :)

blogentry-23-0-58858400-1350735297_thumb.jpgblogentry-23-0-57273400-1350735270.jpg

Jeg fant en forhandler som selger UDS komlett sett med grillrist og kull tønne osv. osv. tønne fant jeg ved et anlegg som tar spesial avfall. Der fikk jeg tak i en tønne som ikke var brukt før, så da skal den bare vaskes ut innvendig og males med varmebestandig lakk.

blogentry-23-0-15772900-1350735386_thumb.jpgblogentry-23-0-49815500-1350735395_thumb.jpg

Minstemann og jeg krummeet nakken og gikk på med godt mot, men etter ca en halv runde på den øverste delen, gikk vi tomme for batteri.Så mens drillen lader må vi lade opp med en god film :)

Fortsettelse kommer...

Nafle

blog-0420958001350330667.jpgDa var det tid for baking på grillen.

Plukket noen epler fra hagen i dag, fra det samme treet som gir meg ved til røyk. Og fant ut at det måtte bli en god kake av noen av disse eplene.

Skrelte og renset og skar i båter som ble lagt i en bolle med sukker og kanel til alle var dekket.

Rørte sammen en god røre som er modifisert slik vi liker den.

Fyrte opp grillen og lot den få en jevn temperatur på ca 180 grader, før jeg satt inn kaka.

Lot den deretter bare kose seg i ca 35-45 minutter på indirekte varme (uten bakesten)

Denne gangen bare servert med vaniljesaus.

Nafle

Røkte nakkekoteletter

blog-0643012001349938917.jpgHer kommer det en liten blogg, tidlig på vintersesongen.. :)

Fant noen flotte nakkekoteletter i butikken i dag, og fant ut etter alt dette skriveriet om flytende røyk tilsatt kjøtt osv..

Her er det funnet frem et biff krydder jeg har hørt det skal være godt på svin og.

Preppet grillen til inndirekte varme i begge kull kammerene.

La på godt med eple chunks fra egen hage.

Freste kotelettene på direkte for å få ei "skorpe" og havnet deretter på inndirekte under lokket. Hele tiden med røyk.

Etter passe varme lot jeg dem hvile på alufolie til resten av maten var ferdig.

Blei fantastisk godt, og krydderet kan anbefales. :)

Nafle

blog-0683136001349213814.jpgVel det er vel tre uker siden denne ble laget nå, men her er den.

To hele lammelår på grillen med fløtegratinerte poteter og rattatui.

Gne hele låret inn med sitron, og deretter med en god sennep. Krydret med timian, rosmarin, hvitløk og pepper. Lot det kose eg over natta i kjøleskapet.

Fyrte opp grillen til 250 grader og startet på indirekte og lot det falle til ca 150 grader. Ved 72 grader syntes jeg det er passe, og ikke rosa. Pakket det inn en times tid og skar det opp.

Like godtmhele året :)

Nafle

Armadillo egg - i bacon

blog-0266848001349226192.jpgDa var det på'n igjen :)

Ble veldig inspirert av Arild og svoger i helga så buffalo turds måtte prøves. Og ikke noe dum søndags middag det.

Kuttet chilli, fylte dem og pakket inn i krydretnkjøttdeig. Som igjen fikk et fortjent lag med bacon.

På grillen i 45- 60 minutter .

Fantastisk smak, men i mangel på en bedre saus.. Ble det bare BBQ saus.

Anbefales :D

Hentet denne ideen fra: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3652528953788.2139841.1291446079&type=1

Og: https://www.bigpoppasmokers.com/recipes/736-armadillo-eggs

Nafle

blog-0338268001348337994.jpgDa er minusgradene kommet og det er friskt og godt ute om natta. Frihelga står for dør og svinenakken er tatt frem og lagt til tining siden onsdag. Laget en stor bøtte med Nafles PP rub ( se oppskrift Weberklubben) med noen modifikasjoner siden sist så den blir enda bedre :)

Fordelen med å begynne kl 10 på jobben er at man får tid til å preppe maten. Her er det tatt frem 2 nakker på tilsamen 5 kg. Trimmet og smøret godt inn med sennep og godt lag med Nafles PP krydder. Og lagt i kjøleskapet til jeg kommer hjem.

...Grillen er tent, røyken er i gang og kjøttet var på kl 2030. Fikk en runde med Nafles PP rubb før den ble lagt på. :) kommer mere ved neste påfyll :)

... Klokka bikket nettop 12. Fylte nettop på med litt briketter og alt ser veldig bra ut. Har nå en kjernetemp på 62 grader C.

... Kl 0300 er jeg inne i en kritisk fase. Nermer meg et platå jeg sisst brukte nesten 3 timer på. Nermer seg en kjernetemp på 80 grader.

... Da har det blitt midt på dagen og det nermere seg veldig, 1140, bikket nettop 87 grader og det siste platået er over så da er det bare finne frem folden og gjøre klar til noen timer hvile. ( men venter til kjernetemp er 93 grader... )

... Klokka har blitt 1340... Ønsker meg iGrill til neste runde med PP... Holder fortsatt 87 grader... Trodde i sta at jeg var over siste toppen, men men.

... Lengste jeg har ventet på stigning... Kun 88 grader nå kl 1525... Men i vente har jeg laget sausen ti Nafles baced beans :) ( http://www.weberklubben.no/Default.aspx?ID=1135&RecipeId=1154 )

... Endelig etter 19 timer ble kjøttet satt til hviling i et par timer. Barken ble fin kjøttet fantastisk mørt. Servert med colslaw, burger brød og Nafles baced beans.

Flott avslutning på en fin lo&slow økt. :)

The end :)

Nafle

Aple_pie_upsidedown_-.thumb.jpg.e1f64f7b

6 Spiseskje smør, smeltet og rørt.

1/2 cup candy sukker

1/2 cup hakkete pecannøtter

6 plater frossen butterdeig

1 cup raffinert sukker

1/3 cup hvetemel

3/4 teskje kanel

1/4 teskje kardemomme

2/3 Pakke vaniljekrem

5 store epler skrelt, utkjernet og i biter,

 

Smør en springform/ paiform med smør eller formfett og dekk med bakepapir. Smør bakepapirer med formfett/ smør også. Jeg brukte 6 frossene butterdeig plater for å kunne feste dem godt sammen over og underdel.

blogentry-23-0-05722600-1348089233_thumb

I en litebolle blander man 4 spiseskjeer smeltet smør, brunt og hvitt sukker med pecan nøtter. Bland allt veldig godt og fordel det i bunnen på formen. Legg den ene delen med kjevlet butterdeig over nøtteblandingen og godt oppover kantene på formen. Sett tilside.

blogentry-23-0-23081200-1348089255_thumb

I en stor bolle blander du rafinert sukker, mel, kanel , kardemomme og de to resterende skjeene med smør. Bland godt og legg til eplene og bland forsiktig slik at miksen blir jevnt fordelt. Legg på et lag med vaniljekrem i formen og fyll på med pai miksen.

blogentry-23-0-20120800-1348089267_thumb

Legg på det andre laget med deig over eplemiksen. Trim og brett kantene sammen og lag noen snitt i toppen for å slippe ut luft. Jeg tok ikke høyde for at det ble så mye fyll så regn godt med deig for å forseglet topp og bunn.

 

La det stå å steke på ca 190 grader i ca 1 til 1-1/4 time til deigern er gylden og sprø. Min brukte jeg 1 time og fem minutter på sirkulær varme på grillen, kunne godt ha hatt svakere varme og mindre kull enn det jeg hadde.

 

La paien hvile seg i 5-10 minutter og legg da over et fat som er større enn formen og snu den opp ned. Bruk grytelapper for det er veldig varmt. Ta av paiformen og ta forsiktig av bakepapiret. La den kjøle litt og serveres varm eller romtemperert med is, pisket krem eller vanilje kesam.

Aple_pie_upsidedown_-.thumb.jpg.e1f64f7b

Bildet av resultatet rakk ikke å komme på film før den var borte... Men det kan nok komme senere for dette blir gjentatt. :)

 

 

 

Alf Rasmussen.

 

Nafle

Moink balls

Endelig Fredag og grill er fortegnet i dag og. Eldste jenta kom hjem og spurte hva vi skulle ha til middag og det blei moink balls. Sist jeg laget dem brukte jeg en klassisk italiensk oppskrift på bollene men i dag blei det ren kjøttdeig med godt hjemmelager tacho krydder.

Tok 600 gram kjøttdeig. Dekket den ene store flaten godt med tacho krydder. Blandet dette godt og laget 20 kjøttboller, som vi pakket inn i bacon.

Skrellet poteter og delte i smale båter som fikk en dusj olivenolje og sitronpepper.

Lot det steke på indirekte i ca 1.5 til 2 timer. Penslet regelmessig bed en god BBQ saus.

Servert med salat var dette veldig bra.

Nafle

Nafle

blog-0959449001342683452.jpgVel lenge siden jeg har blogget noe som helst, men her kommer min første her. Flott side av flotte mennesker.

Med kone og barn på ferie, blir det guttemat på grillen.

Kjøpte inn Gilde sine Chistorra pølser, salsa, Bama babyleaf mix, mais, bacon, guacomole og cheddar.

Lagde ei lang renne i pølsene, fylle med salsa og pakket inn i bacon, fyrte grillen opp i 200 grader og stekte pølsene på inndirekte til baconet var sprøtt.

Pakket inn tortillas lefsene i alufolie og ga dem 3 min på slutten av pølsene sin tid.

Pakket hver lefse med mais, babyleaf mix, guacomole og cheddar og toppet det hele med pølsene.

Servert med wells bombardier, uslåelig middag for en. :)