CastorFiber

Medlem
  • Content count

    14
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

13 Godt

About CastorFiber

  • Rank
    Hobbygriller

Profilinformasjon

  • Kjønn
    Mann
  • Lokasjon:
    Hamar

Recent Profile Visitors

729 profile views
  1. Motorsager fungerer veldig bra med soyaolje som kjedeolje..
  2. Røkt laks er jo til vanlig salt, så det er nødvendig å salte den først. Jeg pleier å tørrsalte, og bruker rundt 2,5% salt til dette, samt litt sukker. Litt etter tykkelsen bør laksen ligge i tre dager eller litt mer i kjøleskap i saltet. Så er det greit å la den ligge natta over på en rist, slik at det formes en såkalt "pellickle", et klissete belegg på fisken. Da fester røyken seg veldig godt. Det er da mulig å ha på diverse urter og brennevin også, men dette er ikke noe jeg har annet enn testet litt ut. Jeg foretrekker faktisk en enkel oppskrift helt uten konjakk, whiskey, brunsukker, dill, einerbær, pepper and andre mulige ingredienser. Det er da fritt fram å prøve slikt hvis man ønsker.
  3. Jeg har blitt bedt om å poste noe om dette. Først av alt, WSM-en blir i dette tilfellet kun brukt som et kammer. Egentlig kan man bruke hva som helst som er rimelig tett, og som gjerne inneholder rister. Siden jeg eier en WSM, er det en grei dings å bruke, men hvilken som helst kulegrill, tett pappkasse med rister i, et gammelt kjøleskap eller noe annet fungerer sikkert aldeles utmerket. Det har jeg ikke testet. Smokeren står nå der, og da er det enklest å ty til den. Temperaturen man opererer i, er mellom tjue og tretti grader. Da sier det seg selv at man ikke kan ha kull inne i selve røykekammeret. Videre er det kun vår og høst som er aktuelle tider på året å gjøre dette. Så lenge det er plussgrader, er dette problemfritt. Røyken varmer ikke opp noe særlig i det hele tatt. For å produsere røyk, trenger man en røykgenerator. Det er mange veier til målet, man kan kjøpe noe, eller man kan lage noe selv. Dette varierer til alt fra bokser med skillevegger, der man fyller på med flis, tenner på i ene enden, og håper på at det ikke slukker mens flisen brenner opp mellom de labyrintene skilleveggene lager, til ferdiglagede saker, eller som jeg gjorde, reiste på Biltema. Man trenger følgende: - En renserikleshenger eller lignende litt tykk ståltråd - en tesil eller noe annet finmasket metallnett - En nippel til trykkluftverktøy - en manuell oljepumpe fra Biltema, som denne, http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Olje-og-Fett/Oljesuger-20718/ - gjerne en tube varmebestandig silikon til tetting - noe til å holde fast røret med, man kan lage et stativ, bruke en fastkjeft, eller hva som helst - en bit silikonslange, jo høyere temperatur den tåler, jo bedre - et kronestykke - en akvarieluftpumpe. Ganske dyrt en del steder, billigst på ebay. Du vil ha en rimelig en som pumper luft, ikke noe fansi greier som senkes ned i akvariet. Så trenger du litt verktøy, litt etter hva slags løsninger du velger her og der, men en drill er fint, et gjengesett er ikke dumt, men man kan tette med silikon, også Såher gjør du i grove trekk: - Fjern selve pumpemekanismen fra sugeren. Enten så kan du montere den ekstra nippelen der, eller så kan du tette med silikon og kronestykket, slik jeg gjorde, og montere nippelen på siden. Skru av bunnen , og ta ut metallnettet fra tesilen. Tilpass en litt fjærende metallring av kleshengeren, og klem fast nettingen en fem-sju cm inne i røret. Det medfører at aske og annet ikke tetter igjen tilførselen av luft fra pumpen. Rekkefølgen blir altså slik- luftpumpe- slange- nippel- tomrom- netting-flis-nippel- slange-WSM. Jeg har ingen bilder av byggingen, men det ser altså omtrent slik ut: I ettertid har jeg lært at det lønner seg å vaske saken skikkelig mellom hver gang, så det var ikke så smart å feste den permanent til stativet. Det er ikke verre styr enn at det fungerer. Et bilde til: Sluttprodukt: Til flis pleier jeg å bruke noe fra hagen, så langt har det blitt en del ask. Det virker best med for eksempel spon fra motorsagkapping, og den må være skikkelig tørr. Sånn ferdigkjøpt "Weberflis" er for grov. En runde eller tre i mikrobølgeovnen før bruk er ikke å forakte. Jeg blander i litt knust einer også. Denne generatoren gir fra seg røyk i rundt tre timer. Hvis flisen ikke er tørr, lages det mye slagg, og den trenger en kakk et par ganger i timen med en vedkubbe eller noe. Jo tørrere flis, jo bedre. Røyken er veldig kraftig, og i løpet av en seks timers tid har laksen din fått mer røyksmak enn det som kan kjøpes i butikken. Er du en tung misbruker, prøv med ni timer, men da bør du vente et par dager før du lager deg ditt første laksesmørbrød. Smaken rundes av og blir mer harmonisk etter noen dagers oppbevaring, og laksen blir enda bedre etter en tid i fryseren. For å fyre opp dette, har jeg brukt forskjellige metoder, og jeg foretrekker å kakke en brikett i omtrent fire deler, sette fyr på den med gass, og så slippe den ned i generatoren. Så er det på med luft med en gang, fylle opp med flis, skru på lokket, og sette slangen ned i WSM-en. Dette fungerer best hvis man putter slangen ned i smokeren fra toppen. Hvis ikke blir røyken liggende som et teppe nederst, og det er ikke lurt. Videre bør man sørge for at det ikke ligger laks rett under der slangen går inn, da det kan dryppe kondens fra prosessen fra slangen. Laksen under røret blir ikke videre god, for å si det slik. Da håper jeg dette er forklart rimelig greit. Enkelte detaljer har jeg ikke gått inn på, da det er en skikkelig Reodor- løsning, og det er sikkert mange andre minst like smarte måter å løse det praktiske på, både når det gjelder det ene og det andre. ADVARSEL- generatoren kan bli veldig varm, type skikkelig brannskadevarm. Bruk tenger og eller sveisehansker når du håndterer den.
  4. Har vært med på å diskutere dette for et par år siden, og etter min mening så er det en myte. Spør du meg, er det til og med en ulempe å sette inn en ølboks med væske inne i kyllingen. Blindtester er foretatt, og ingen klarer å kjenne noen forskjell i det hele tatt på sterkt øl med masse krydderurter i, og rent vann. Setter man inn væske i kjernen av kyllingen, vil temperaturen der ikke overstige 100 grader. Det er ikke noen fordel. Jeg tror det er fordi det ser kult ut. Det er noe man ikke skal kimse av, vi "smaker" med øynene også, og detaljer som får mat til å se god, spennende, artig og til og med uvant ut er med på å høyne smaken. Den aller saftigste og mest velsmakende kyllingen man kan lage etter min mening, er hvis man gir den en saltlakebehandling, og så griller den på roterende spidd, inndirekte over trekull. Er man da heldig og har erfaring, er det ikke en overdrivelse at spruten står av fuglen når man punkterer skinnet.
  5. Det kommer, det kommer. Har vært en tur ute i den store verden, samt deltatt i en gitartest i det siste. Har ikke glemt det.
  6. Fantastisk. Rett og slett.
  7. Her hvor jeg bor, er jeg så heldig at vi har Norges beste fiskebutikk. Det er ikke min påstand, men noe bransjen selv har funnet ut, år etter år. Hver sommer selger de fersk hval, noe jeg selvsagt benytter meg av. Hval er meget enkelt å tilberede, det eneste man må passe på er kjernetemperatur. Dette er jo smak og behag, men mellom 50 til 55 grader er passe. En thermapen eller lignende raske saker er veldig greit å ha. Oversteker man, blir kjøttstykket seigt og kjedelig. Passende tilbehør er gul paprika, løk, gjerne rødløk, squash og grillet bifftomat. Krydre med kun salt og pepper. 250 gram er person er rikelig, men de fleste spiser opp alt, av en eller annen grunn Jeg liker å lage grillspidd. Jeg kutter opp alt, tar det opp i en bolle, heller på et par spiseskjeer med olje, og rører kraftig rundt. Da får man fordelt oljen på grønnsakene uten at man trenger å tilsette så mye. Bifftomatene ble stekt ved siden av, da det å kutte opp de i så små biter at de passer på spiddene blir bare klin, Det tar bare tre til fire minutter å steke et slikt kjøttstykke. Jeg bruker kull, ikke briketter til denne retten, da høy temperatur er å foretrekke. Gode små poteter i en eller annen variant passer til, eller bakte poteter hvis man er mest glad i det. Jeg synes iskaldt meierismør passer veldig bra. Sett gjerne smøret i fryseren, i passende stykker. Litt hektisk, så det ble tatt litt få bilder, men her er det mat ferdig servert: Som dere ser, ikke helt Instagram, hadde ikke tid til å tørke vekk fettflekker og så videre, men læll da gut! Moralen er enkel, kos deg med hvalkjøtt, du er en av de få som faktisk kan få smake noe så nydelig. De fleste som bor på planeten får ikke smake.
  8. Selvsagt. Men jeg har noen tusen bilder, og er ikke ferdig med å kategorisere, så jeg må lete litt. Det har jeg ikke tid til i dag, men jeg skal poste noen bilder og forklare litt om hvordan dette fungerer. Tror det blir en ny tråd. Artig at noen bryr seg.
  9. Takk for velkomsthilsen. Einer bruker jeg stort sett bare til kaldrøyking av laks, og da sammen med for eksempel or eller aller helst eik. Da brenner jeg eineren i en hjemmelaget "thingamajig" som drives av en akvariumpunpe, og røyken føres inn i WSM-en der laksen ligger via en slange. Skikkelig Reodor- opplegg, men det fungerer. Er enig i at det er kraftige saker, det er ikke mye som trengs for å gi den karakteristiske smaken. Har einerøkt fersk makrell også i vanlig grill, og har da lagt et par kvister rett i grillen over kullet. Smaken sitter ikke lenge i, så det trenger man ikke være redd for.
  10. Jeg har i mange år brukt Biltemakull- og briketter. Jeg har innimellom handlet andre briketter, og delvis kull, men ikke funnet noe som var bedre til prisen. Kull brenner varmere og raskere opp enn briketter. Derfor bruker jeg kull når jeg skal ha høy varme, som for eksempel pizza, eller i tennrøret når jeg har brukt sous- videmaskinen og vil ha en "jet engine", briketter i WSM-en, og en blanding i grillen når jeg skal lage noe som tar litt tid, men jeg har det travelt. I fjor var Biltemabrikettene en ren katastrofe. De var mindre, men det gjorde jo ikke noe, men de avga en ekkel kjemisk lukt i en halvtimes tid før de kunne brukes. I år er det heldigvis den gode, gamle sorten på plass igjen, og det er bare å handle. Man kan se forskjellen på utsiden av posene. Har brikettene hvite bærehåndtak, så styr unna, sorte hanker er bra saker. Min erfaring er at Biltemakull er greit nok, ikke storartet, men det er jo rimelig. Det har ikke noen ubehagelig lukt, og det brenner fort med høy varme. Nedturen er at det kan være en del mukker. Koster jo bare 20 kroner for tre kilo, og da gjør det ikke stort at man kan bruke litt mer enn nødvendig. Brikettene har samme pris, og de er jeg veldig fornøyd med. Jeg har prøvd mange andre merker, inkludert Weber, og de er ikke like bra. Kvaliteten på varene hos Biltema er veldig konsistent, særlig på brikettene. Det går sikkert an å lete og lete etter de "perfekte" brikettene og kullet, men da må man brenne seg gjennom så mange sekker med mer eller mindre brukbar vare at jeg ikke synes det er verdt det. Biltema er bra nok, i hvert fall for meg. Jeg bruker rundt femti sekker i året.
  11. I fjor var brikettene fra Biltema en katastrofe. De luktet kjemi og hydrokarboner i lang tid etter at man tente dem på. De brant greit nok, men som sagt.. I år har de tydeligvis skiftet tilbake til gammel leverandør, brikettene er større igjen, og er av samme gode gamle kvalitet. Ligg unna poser med hvite håndtak, det er fysjomvare. Heldigvis har jeg klart å bruke opp det gamle lageret nå i vår.
  12. Trenger du noe å tenne grillkull i som er mindre enn det som tilbys av grilltennere, anbefaler jeg en rustfri bestikktørker fra IKEA. Den tåler varme, og tenner kull til små griller fort og greit uten at den tar stor plass.
  13. Den nye pizzatoppen til Webergrillene, 57 cm. Bursdagspresang til husvaranen.
  14. Tjohei, nytt medlem, men med lang matlagingserfaring og noen års WSM- erfaring. Ikke vær så redd for å teste treslag. Det meste er brukt før, og det er lite som går "feil" hvis du bare ikke bruker for mye. Jeg er så heldig at jeg har en stor hage, kjøpt for 30 år siden av en hage/arboretentusiast, og jeg har forsøkt det meste. Norske treslag jeg vil anbefale, og som er lette å få tak på i tillegg til de sedvanlige frukt-trærne, er eik, ask, og faktisk gråor. Sistnevnte blir du jo omtrent takket om du fjerner, og er helt glimrende til røyking. Einer er også fine saker det ikke er noe problem å skaffe, men da blir kvistene ganske tynne og kan brenne opp ganske fort. La bær, nåler og det hele sitte på. De blå bærene vil du kanskje plukke av og bruke som krydder.